Godis!

Det där med att vara nostalgisk

Nostalgi är ett relativt begrepp. Våra minnen är individuella och vilka upplevelser, smaker, händelser och intryck som etsar sig fast i vårt medvetande skiljer sig från person till person.

Men Karamellkompaniets sortiment av svenska klassiker består av godis som är nostalgiskt för nästan alla. Utbudet sträcker sig över godisklassiker från flera decennier, från Polkakarameller som uppfanns av Amalia Eriksson i Gränna i slutet av 1800-talet till Tefat och Lakritsrullar som fanns köpa fanns i kioskerna när många av de som idag är vuxna var barn. 

NOGA UTVALT!

Karamellkompaniets sortiment består av noga utvalt godis från olika epoker. Sortimentet är levande, vi byter regelbundet ut sorter, vi tar ständigt in nya och letar hela tiden efter produkter som kan göra vårt utbud ännu bättre. Men de största klassikerna finns alltid kvar, till exempel Lakritspinnar, Mintchokladkulor och Punschpraliner. Vi har också ett fint sortiment av kvalitetslakrits, så som Salt Lakritsfudge, Söt Lakritsbit, Söt Jumbolakrits och vår egen lakritsblandning Olika Lakrits. 

Från Gränna till månen

Varför heter godiset som det heter?

Namnet på en godissort säger ofta en hel del om den tid den uppfanns i. Att polkagrisar kallas för just polkagris beror på att musikstilen polka när polkagrisen uppfanns i mitten av 1800-talet, var det allra modernaste. Att åka runt med ett dragspel och spela polka var lika coolt som att vara en framgångsrik DJ idag.

Karamellkompaniet har också ett ”rymdsortiment”, Tefat, Månsten och Kometer. Dessa godisar skapades under rymderan då människan började resa ut utanför jordens atmosfär 1950 — 1970-talet och fick då namn som förde tankarna till rymden.

Bravokola skapades då folk började ropa ”Bravo!” istället för ”Bra!” Man kanske ville låta lite internationell, italiensk eller spansk och ordet snappades upp av en godistillverkare som döpte sin nya kola till Bravokola. 

Vin & kungar

Winergum, som vi kallar dem, kallas också för Vingummin eller Wine gum. Trots namnet innehåller de inget vin. Uppfinnaren av Winergum, Charles Gordon Maynard arbetade i sin fars godisfabrik när han kom fram till receptet och hans far, som var strikt nykterist, blev ursinnig och det sägs ha tagit lång tid att den unge sonen att förklara för sin far att den nya produkten var helt alkoholfri. Idag är Winergum en verklig klassiker och vi är stolta över att ha ett riktigt bra winergum i vårt sortiment.

Men varför ordet vin användes i namnet vet ingen, det ligger dock nära till hands att att det skulle signalera exklusivitet. Det finns flera andra godissorter i vårt sortiment som också har namn som ska kännas lite exklusiva. Punschpraliner, en pralin är ett fint litet bakverk och punch var, då punschpralinen uppfanns, drycken på modet. Sidenkuddar, det finns inget finare tyg än siden! Princessblandning och inte minst Kungen av Danmark — ett godis som sägs ha uppfunnits för att bota en dansk kungs onda hals ger godiset kunglig glans.

Under 1970-talet och 1980-talet blev det modernt med lite roliga namn på godis, namn som förde tankarna till något annat. Dunderklump lanserades ungefär samtidigt som Beppe Wolgers film Dunderklumpen. Krokodiltårar är både ett godis men också ett utryck för någon som låtsas vara ledsen över något den egentligen är glad för. 

SILL & ZEBROR

Det blev också modernt med godis som hade formen av något det inte var, Skumbananer, Hallon- och Lakritsvampar, Hallonsalta paddor. Just godis med djurnamn finns det gott om i vårt sortiment, till exempel Lejonhuvuden, Pulverfyllda paddor, Blå Sillar och Zebror och Hallonfilurer, men filur är nog inget djur…

Eller godis som ser ut som något annat, Lakritsbåtar, Hallonbåtar, Geléhallon, Salta kottar, Salta kuddar, och Smultron.

En del godis har namn efter olika länder som inte har ett dugg att göra med godiset. Spanska Päron som ingår i vårt sortiment tillverkas inte i Spanien och har förmodligen ingenting mer med Spanien att göra mer än att godiset har samma färger som landets flagga. Engelsk konfekt är visserligen ett från början engelskt godis men tillverkas idag i hela världen. Vår Engelska konfekt är noga utvald och håller en mycket hög kvalitet, har du inte testat den så gör det! Italiensk Marmelad är däremot en helt italiensk produkt och är kanske den äldsta typen av godis vi säljer.

SVERIGES BÄSTA GODIS!

UNNA DIG EN PÅSE!

Det som gör Svenska Klassiker från Karamellkompaniet så unikt är vårt breda utbud av godis för alla smaker för folk i alla åldrar. Vi har godiset du saknat, längtat efter eller kanske till och med glömt bort!

Du hittar vårt godis i webbshoppen eller i en butik nära dig!